Eind juni vindt in RAI Amsterdam een nieuwe vakbeurs plaats die zich richt op Bouw en Techniek: Vabotech. Op de beursvloer is veel plek ingeruimd voor de afbouw, een sector die zich lang niet vertegenwoordigd zag op grote vakevenementen. “Een goede zaak”, vindt Gerard Vaandrager, directeur Inkoop en Marketing bij Afbouwspecialist SIG Benelux. “We mogen ons best wat meer profileren.”

 

SIG Benelux, één van de toonaangevende groothandels in binnenafbouwmaterialen, is van plan flink uit te pakken tijdens Vabotech. En dan niet eens om de spotlights op het bedrijf zelf te richten, maar om de hele branche in de schijnwerpers te zetten. “De afbouwbranche is immers een onmisbaar onderdeel van de bouwkolom”, stelt Gerard Vaandrager, directeur Inkoop en Marketing bij Afbouwspecialist SIG Benelux. “Plafond- en wandmonteurs, isolatiespecialisten, stukadoors en vloerenleggers maken een gebouw letterlijk af. Maar gek genoeg krijgt dat niet de aandacht die ruwbouw vaak wel ten deel valt. Terwijl het werk veel meer in het oog valt. Wat mij betreft mogen we onszelf best wat meer profileren en laten zien wat voor een mooi en goed werk we met elkaar opleveren.” 

Vaandrager zegt dat niet alleen om de afbouw zelf in de spotlights te zetten maar ook om de branche aantrekkelijker te maken voor zowel consument, opdrachtgever als – “in deze tijd niet onbelangrijk – de toekomstig medewerkers, zoals scholieren en studenten. Daarmee kunnen we nieuw potentieel naar onze sector halen.”

 

Tegenwicht

De inkoop- en marketingdirecteur van een van de grotere groothandels in binnenafbouwmaterialen is daarnaast van mening dat de afbouwbranche zich nog zichtbaarder mag verenigen en vaker samen moet optrekken. “Niet alleen om tegenwicht te

kunnen bieden aan bijvoorbeeld aannemers en gereedschap-fabrikanten, maar ook omdat je in een groter verband makkelijker mee kunt bewegen met belangrijke ontwikkelingen in de markt.” Waarmee Vaandrager bedoelt dat het voor grotere bedrijven makkelijker is om aan eisen van opdrachtgevers te kunnen voldoen. “Juist omdat de afbouw als laatste in de rij staat in het bouwproces en er heel veel kleine bedrijven actief zijn is het moeilijker om met de laatste ontwikkelingen mee te kunnen. Vaak ben je dan afhankelijk van wat een leverancier produceert. Wij willen het samenspel tussen opdrachtgevers, fabrikanten en eindklanten beter begeleiden.” 

 

Ontwikkelingen

Gerard Vaandrager

Gerard Vaandrager, directeur Inkoop en Marketing bij Afbouwspecialist SIG Benelux

Vaandrager ziet een aantal belangrijke ontwikkelingen in de bouw waarin juist de afbouw een belangrijke rol kan spelen. “Allereerst duurzaamheid en circulariteit. Als toeleverancier kunnen wij onze klanten heel goed adviseren welke materialen wel en niet duurzaam of circulair zijn. Wij weten heel goed wat opdrachtgevers vragen en kunnen fabrikanten heel goed op waarde schatten. Maar we denken ook mee over logistieke oplossingen in binnensteden waarmee de CO2-uitstoot flink naar beneden kan.” 

Een andere trend waarin SIG zijn verantwoordelijkheid pakt is digitalisering. Daarvoor brengen ze opdrachtgevers, leveranciers en eindklanten bij elkaar in een eigen digitaal platform waarin niet alleen orders geplaatst kunnen worden en productinformatie kan worden opgehaald, maar ook leverbonnen worden opgeslagen. “Dat platform stellen we nu al beschikbaar aan de markt”, zegt Vaandrager. “Maar we kunnen het ook aan CRM  systemen van anderen koppelen.” 

Met het oog op de enorme aantallen nieuwbouwwoningen die in het komend decennium gebouwd moeten worden, kan ook de afbouw niet om prefab of industrialisering heen, denkt Vaandrager. “Dat faciliteren wij door vooraf, bij ons op locatie, al onderdelen van het bouwproces bij elkaar te voegen zodat het op de bouwplaats alleen nog maar gemonteerd hoeft te worden. Daar zetten we momenteel grote stappen in. Het helpt de afbouw om nog sneller meer meters te kunnen maken.” 

 

Vakwerk

Al die ontwikkelingen samen zijn de reden dat SIG in juni deelneemt aan Vabotech. En om de afbouw daarin  beter te positioneren. “Onze branche levert namelijk echt vakwerk. De overeenkomst tussen al mijn klanten is dat het allemaal vaklui zijn. Het is bijna een soort gilde van mensen die goed zijn met hun handen, maar ook een maatschappelijke functie hebben. Zonder afbouwers kunnen we nooit al die huizen bouwen. Dat willen we als groothandel en partner van zoveel afbouwers uitdragen.”