Trends in gereedschap volgen elkaar snel op

Kleiner, lichter, krachtiger, onderhoudsarm, snoerloos en veiliger. Zie daar de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van gereedschappen. De verschillende fabrikanten ontlopen elkaar nauwelijks, al zijn er wel degelijk nuanceverschillen. We vroegen Festool, Hikoki Powertools en Wera naar de laatste innovaties.

Arjan Graafland - Festool

Arjan Graafland – Festool

“De transitie van snoer naar accu is al een paar jaar gaande natuurlijk”, stelt Arjan Graafland, marketingmanager bij Festool. “Dat kun je nauwelijks nog een nieuwe trend noemen. Maar wat je branchebreed ziet is dat de accu’s steeds krachtiger worden. 18V is nu wel de nieuwe standaard.

Voor de leek lijkt het misschien of Festool daarin wat achterblijft bij andere fabrikanten, maar dat is slechts schijn. Graafland: “Onze strategie is altijd geweest dat onze snoerloze machines minstens net zo goed of zelfs beter moeten zijn dan de snoerversies. Vakmensen verwachten niet anders. En met 18V zijn we op dat punt aangeland.

Het wordt bevestigd door Ruurd van der Vegt, sales director bij Hikoki Powertools (voorheen Hitachi, red.). “De gemiddelde werkplaats wordt snoerloos. Dat is een niet te stuiten trend. En inderdaad, 18V is ook bij ons standaard. Daarvan hebben we ondertussen dik 300 machines in het assortiment.

Maar Van der Vegt ziet de vraag naar hogere voltages en dus krachtiger motoren ook toenemen. “Zeker 100 machines van Hikoki draaien al met een 36V accu, waarmee motoren tussen de 1000 en 1500W kunnen worden aangedreven. Voordeel is dat je niet twee accu’s van 18V hoeft te gebruiken, waarbij de slechtste batterij de lengte van het werk bepaalt.

En hebben vaklui eenmaal een accu en oplader van een bepaald merk, dan ziet Van der Vegt dat er snel meerdere machines worden aangeschaft die op zo’n accu kunnen draaien. “Uitwisselbaarheid is zeer belangrijk. En kunnen opschalen naar hogere voltages. Niet voor niets levert Hikoki multi-volt batterijen; die passen zowel in een 18V als een 36V machine. Afhankelijk van de batterij schakelt de machine zelf naar het bijbehorende vermogen.


Slimmer

Ook Graafland ziet gereedschap steeds slimmer worden. “Bluetooth zit er bij Festool bijna standaard op. Machines kunnen ook steeds beter met elkaar communiceren. Door krachtiger chips wordt elektrisch gereedschap slimmer. Software updates en het voorspellen van onderhoud zijn nu al binnen handbereik en zullen zeker nog een vlucht nemen in de nabije toekomst. Ook zie je steeds meer apps die van alles bijhouden.”En Festool investeert bijvoorbeeld ook in het mobiel kunnen opladen van snoerloos gereedschap. “Nu al met de Festool Powerstation, maar in de toekomst wordt laden in een (al dan niet elektrisch aangedreven) bus ook mogelijk. We gaan immers naar emissieloze bouwplaatsen.

Ook de introductie van koolborstelloze motoren in elektrisch gereedschap is een niet te stuiten trend. Van der Vegt: “Brushless motoren gaan langer mee, presteren beter, zijn onderhoudsarm en maken een machine tot wel 30 procent compacter en lichter. Dat past allemaal bij zo duurzaam en arbo-vriendelijk werken.


Veilig werken

Ruurd vd Vegt - Hikoki

Ruurd vd Vegt – Hikoki

Waarbij hij meteen een andere trend te pakken heeft: veilig werken. Er is ondertussen geen enkele fabrikant die geen werk maakt van stofvrij werken. Bij Festool is de externe stofzuiger niet voor niets al jaren een onderdeel van het systeem. Maar de nadruk op veilig werken gaat verder. Graafland: “Ons SawStop-technologie zorgt er bijvoorbeeld voor dat een zaag binnen milliseconden automatisch stopt zodra een zaagblad contact maakt met de huid. SawStop zit ondertussen zowel op onze zaagtafels als op de inval-cirkelzagen. Maar we investeren ook in een exoskelet, waarmee werk minder zwaar wordt.

Ook Hikoki zit niet stil op arbo-gebied. “In navolging van de petro-chemie rusten we nu ook steeds meer gereedschap voor bouw en installatie uit met een valbeveiligingssysteem. Zodat gereedschap tot 20 kilo niet zomaar van een steiger af kan vallen.


Handgereedschap

Frederik Koning - Wera

Frederik Koning – Wera

“Wij werken alleen maar snoerloos”, lacht Frederik Koning, salesmanager bij Wera. “Want wat is er nu duurzamer dan spierkracht? Al wil dat natuurlijk geenszins zeggen dat de producent van handgereedschap niet innoveert. Niet voor niets hanteert Wera de term ‘Tool Rebel’”, stelt Koning. “We proberen wel degelijk net iets anders te doen, zolang het de vakman vooruit helpt. Je kunt je afvragen wat je nog kunt verbeteren aan een steeksleutel. Die werd al door de Romeinen gebruikt. Toch hebben we met onze Joker 6000 ratelende steeksleutel iets bedacht dat nog niet bestond en waar veel vraag naar is.

En Wera investeert in steeds compacter gereedschap en handgereedschap met meerdere functies, zoals de 5-in-1 schroevendraaier en de Kraftform Compact met turbofunctie. “Vakmensen worden steeds meer allround en dat vraagt om all-round tools”, zegt Koning. Ook ziet hij dat de machines waar monteurs aan moeten werken steeds groter en zwaarder worden. “Dat resulteerde er nogal eens in dat de bitjes bij monteurs letterlijk om de oren vlogen. Daarom hebben wij de geometrie en de materiaaleigenschappen van de bits voor elk schroefprofiel uitvoerig onderzocht. We hebben de beschadigde bits, houders en schroeven uitvoerig geanalyseerd. Dit heeft geresulteerd in het Impaktor-systeem. Dat zijn bitjes met een veel langere levensduur door optimale gebruikmaking van de materiaaleigenschappen in combinatie met de speciaal op de extreme eisen afgestemde geometrieën en hardingsprocessen. De taaiheid vermindert het gevaar van vroegtijdig breken van de bit.